Cum sa inveti rapid sa dansezi

Intr-o lume a vitezei, vrem sa ajungem la rezultatul dorit mai repede. Sa dansam deja de la primele sedinte de curs. De ce? Fiindca in general asociem procesul invatarii cu ceva neplacut, dificil, greu. Si vrem sa ajungem sa ne bucuram de dans si de tot ce ne ofera acesta - miscare, expresivitate, conexiune cu muzica si cu partenerul/ a.

Nu este insa obligatoriu ca procesul de invatare a dansului sa fie unul dificil si neplacut. Si daca stim cum, putem face ca acesta sa dureze mai putin, si sa ajungem sa ne bucuram de dans mai repede. Cum?

In primul rand, trebuie sa intelegem ca asa cum foarte multe lucruri din jurul nostru au evoluat in ultimii zece sau douazeci de ani, la fel a evoluat si felul in care abordam invatarea dansului. Exista acum metode de predare si de antrenament care dau rezultate la care nu am ajunge in mod obisnuit fara acestea.

Exista desigur persoane care abordeaza cursurile de dans - atat din perspectiva instructorului cat si din cea a cursantului - la fel ca acum zece sau douazeci sau cincizeci de ani. Nu e ceva rau, insa va dura mai mult pana cand se va ajunge la rezultatul dorit: sa ne bucuram de dans si de muzica mai repede.

In cele ce urmeaza voi da numai doua exemple despre cum putem aborda invatarea unui dans, indiferent despre ce stil vorbim, astfel incat sa obtinem rezultate mai rapide.

In primul rand, ne vom folosi de metafora invatarii unei limbi straine, caci dansul este o maniera coerenta de a comunica. La fel cum este mai greu sa ajungem sa vorbim fluent o limba straina noua daca invatam fraze intregi pe de rost - dintr-un ghid de conversatie sa zicem - la fel va fi mai greu sa ajungem sa dansam fluid daca vom invata secvente de pasi pe de rost, optari cum mai sunt aceste anumite, adica o secventa fixa de miscari, intr-o anumita ordine, pe o anumita numaratoare, adesea gandita pe o anumita melodie.

Varianta castigatoare ar fi, desigur, sa invatam cuvinte, apoi expresii, apoi propozitii si fraze cu acele cuvinte. In acest fel, vom intelege logica din spatele propozitiilor si frazelor, in ce maniera putem combina cuvintele mai bine - adica improvizatie - si cum se schimba ordinea in functie de diferite contexte. Aparent, e mai dificil asa, insa este doar o iluzie; vom ajunge la rezultatul dorit - sa dansam fluid - mult mai repede.

In alt doilea rand, dansul, ca orice alta activitate care implica atat corpul fizic cat si o buna parte din emotii si ratiune, are la baza anumite abilitati necesare: echilibru, coordonare, precizie, muzicalitate, expresivitate, etc. Daca la cursuri vom exersa numai pasi de dans, combinatii de dans, etc., va dura mult mai mult pana cand vom ajunge sa ne dezvoltam aceste abilitati.

Varianta castigatoare ar fi, desigur, sa avem la cursul de dans si exercitii speciale care sa dezvolte abilitatile de dans, exercitii care nu sunt pasi de dans, sau combinatii fixe de pasi de dans, ci exercitii gandite special pentru dezvoltarea abilitatilor mentionate.

Acestea sunt doar doua exemple de strategii pentru a ajunge sa ne bucuram de dans mai repede. Exista, desigur, metode speciale de antrenament si exercitii special gandite pentru a ajunge la rezultatele dorite mai repede, care se pot invata in cadrul atelierelor - predate la nivel international - dedicate pedagogiei de dans.

La cursurile noastre implementam cele mai noi exercitii si metode de antrenament pentru a oferi cursantilor posibilitatea sa evolueze in timp record. Va invitam la curs pentru a le experimenta in mod direct.

Copyright Ⓒ Alexandru Eugen Cristea. All Rights Reserved

Page Created with OptimizePress